maanantai 2. maaliskuuta 2015

Heittäytyminen uuteen elämään

Asuin aikuisuuden kynnykseen asti seudulla, jossa naapureita olivat kaikki kymmenen kilometrin säteellä asuvat ja lähinaapuri asui parin kilometrin päässä. Melko rauhassa olisi siis voinut kuvitella, että sai asua. Jokaista vastaantulijaa oli kuitenkin tapana tervehtiä, jopa hississä, jos sellainen oli johonkin rakennettu.  Huhujen mukaan maalla olisi vielä tapana ajella hevoskyydillä kirkolle, käyttää valaistuksena kynttilöitä ja korjata perunat käsin maasta. Näistä perinteistä on kuitenkin luovuttu jo muutama vuosi sitten ja nykyisin maalla eletään jo melko modernia elämää ja ihmiset siellä alkavat tuntea esimerkiksi tietotekniikan erilaisia käyttömahdollisuuksia ja hyväksyä sen, että digitaalisuudelle ei pysty enää täysin kääntämään selkäänsä.

Elämä maaseudulla on rauhallista ja turvallista, mutta jossain vaiheessa muuttoa suureen ja tuntemattomaan kaupunkiin on  mahdotonta välttää. Kaupunkiin muutto ja kerrostaloon asumaan asettuminen vaatii sopeutumista. Maalainen on siellä kuin lintunen, jolta on riistetty vapaus. Pihalla ei voi kävellä kesälläkään paljain jaloin, koska lähiseudun nuoriso on voinut särkeä lasipulloja asfalttiin. Tämä oli surullisinta, kun asettui asumaan kaupunkiin. Ihmiset kulkevat ohi tervehtimättä ja toisen ihmisen kohtaamista pyritään kaikin keinoin välttämään ja tähän tarkoitukseen on kehitetty erilaisia kiertoteitä hoitaa asioita ettei vain tarvitse itse kävellä pankkiin, kirjastoon tai johonkin muuhun laitokseen, jossa joutuu puhumaan ihmisille.

Kun lähtee kaupungille, rikkoo helposti kaupunkilaisen elämäntavan normeja ja saa helposti maalaisjuntin leiman. Kuinka  rullaportaisiin hypähdetään kompuroimatta? Kuinka virastoissa asioidaan? Maalaisia ei täysin ymmärretä, koska kaupunkilaiset katsovat jostain syystä heidän kulttuurinsa kuuluvan katoavaan kulttuuriperintöön. Blogiani seuraamalla huomaa, kuinka väärässä he ovat! Lavatanssit, mökkielämä, iskelmämusiikki..muistoja menneestä ajasta? Eivät suinkaan. Maaseudulla on rikas ja perinteikäs kulttuuri, jota on aika hieman tuoda esiin keskustelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti